Annyi „így csináld jól az email marketing rendszeredet” poszt van a világban, hogy kedvünk lett megmutatni inkább azt, hogyan lehet biztosan rosszul csinálni ezt a már-már művészi folyamatot. Nem a csúfolódás a szándékunk, mint inkább az, hogy sokan a negatív példák elrettentésén tanuljanak – az inverz gondolkodás jótékony hatása miatt. Mi is rengeteg teszt és tapasztalás árán értük el a magas nyitási rátákat és 40% feletti forgalmi tortaszeleteket. Ügyfeleinknél sem első kattintásra produkálunk nagy számokat: meg kell ismerjük alapjaiban a cég működését és ügyfeleit.

email forgalom

No de lássuk a painpontokat!

 

Ismered egyáltalán az ügyfelet? Nem?! Küldj emailt és lesz valami!

Nem készítettél Buyer Persona-t, mert az túl bonyolult és izzadtságszagú meló, így jól leáltalánosítasz. Ráadásul a terméked vagy szolgáltatásodat is úgy akarod eladni, ahogy te magad ismered – azaz jó ferde lencsén keresztül. Ilyenkor felhasználod az összes szakszót ami létezik, hogy elvarázsold a usert.

Bifidus aktireguláris kontur rögál és társai. (Hidd el, a kutyát nem érdekli milyen okos vagy.)

Élethelyzetet még véletlenül sem kötsz az eladni kívánt izéd mellé… Na, ekkor jönnek a 10-15%-os nyitások és a 2% alatti átkattintások. Meg a frusztrációd.

 

Email marketing anti ziccer: ugyanazt mindenkinek!

Szegmentálás? Az meg minek? Menjen ki ugyanaz a levél a 64 éves, Korda rajongó Marikának Miskolcra és a 22 éves, Ozora mániákus Petyának is, majd ők kiválogatják, mi kell nekik. A nyitások és átkattintások sikere pedig ezen áll vagy bukik. Sőt, tudod ki a célcsoportja az adott akciódnak vagy promódnak?  Csak nagyon rövid idő áll rendelkezésre a vevő lelkének megfogására, ezért NEM LEHET túl általános az információ.

Ha épp oda szúrsz, ahol az igény lakik, minimum megötszörözöd a konverzió esélyét.

Példa: megköszönjük a vásárlást. Vannak új és visszatérő vevők. Teljesen mást kell kommunikálni a két esetben. Pláne, hogy ezt az emailt nagyon nagy %-ban nyitják meg, ezért majd hogy kötelező itt eladni még valamit (30 napos kupon pl).

A képen egy új és visszatérő vevőt megosztó flow-t látunk, melynél egy feltételi bontással más-más lehetőséget adunk át a vásárlás után 2 nappal:

email flow

 

Az igény itt lakik vagy már elköltözött? Az email marketing előtti idők…

A második világháború után a Nestlé kávét akart eladni Japánban. Bárhogy próbálkoztak, nem jutottak előre mert a tea kultúra uralta a piacot. A pszichoanalitikus és marketinges zseni, Clotaire Rapaille azt tanácsolta, hogy a gyerekeket – és a felnőtteket – szoktassák hozzá a kávé ízéhez kávé ízű (micsoda meglepetés) édességekkel. Ez működött, és egy évtizeddel később a fiatalok felnőttek lettek, akik hatalmas volumenben ittak már kávét.

Most Japán a legnagyobb instant kávé importőre a Nestlé-nek.

Ezen a példán is látjuk, hogy a célzás a MINDEN a marketingben. Igaz, ez a sztori némi manipulációt tartalmaz, mely befolyásolt illetve létrehozott egy szegmenst, ami nem létezett addig.

 

A PANDORANT SEGÍT

Email marketingben és tartalmakban otthon vagyunk!

Konkrétumok és időkorlát nélküli email marketing kampány

Küldöd a kupont de az ugye bármeddig felhasználható, mert kell az ügyfél és nem akarsz pusholni. A szöveg is olyan se hús se hal, mert nem bántjuk meg a nagydarab, kopasz rockert és az emós szomszédlányt sem.

„Állj valahova fiam!” Mondaná Bandi bácsi, a keménykezű újhegyi tesitanár.

Ha túl általános egy body text az nem irányít, ezáltal nem is vezeti az olvasót. Azaz eredménytelen. Sokan példákat, metaforákat sem raknak bele, pedig a példa, a leképezés maga a kincs, bizonyos esetekben a szent grál. Ezzel jutunk el az ő székébe! Leírod, hogy az új Skechers Arch Fit megkapta a legújabb GogaMat betétet is, de azt nem, hogy „olyan benne lépni 8 óra állómunka után, mintha könnyed vattakorongok ölelnék a talpadat a föld felett 25 centivel.

 

Tegyél bele mindent IS: hírek, akciók, vélemények egy emailben

„Jajj anyám!” – gondolja a szemlélő, ahogy kinyitja a leveled. Felül köszönsz, meg magyarázkodsz és elmeséled a legújabb akciódat, meg akkor már ott van a termékek csimborasszója is amit be kell rakni és akkor a mennyiségi engedményekről nem is beszéltem.

Lehet görgetni 8 percig és legalább 6 cta gomb van benne, hogy biztos ne tudja miből válasszon.

Mert hát ismerjük azokat a TV shopos meetingeket ahová buszokkal vitték a nagyérdeműt. Ott volt divat, hogy az összes terméket bevitték és végigmutogattak minden fícsört 3 órán át, némi ingyen süti elmajszolásáért cserében. Kellemetlen kis szeánszok voltak ezek, mindenkinek. A többség bűntudatból vásárolt. Szóval végül is működött. Működött? Maximum az erőszak-eladás tengelyen mérve.

Az email marketingben viszont nincs 3 órád és sütid, hogy ott tartsd a vásárlót az információn!

V alakban kell 3-5 sorban elmesélned: miért jó NEKI ez a levél, majd kupon kód – ha épp ez a formátum – és egy naaaagy gomb. Kép is lehet, de maximum egy darab és kattintható legyen a gombod linkjére vagy a célodat szolgáló landingre. Ennyi… és jönnek a brutál eredmények:

open rate

 

Email flow marketing: azmiaz, nem értem nem akarom

Meg kéne tanulnod az újdonságokat, de tojsz bele, mert majd okosba megoldod másképp. Kihagyod hát a viselkedés alapú email automatizmust a céged életéből, amely mellesleg segítene pénzt csinálni emberi beavatkozás nélkül. Sok cégnek ezek hozzák a bevételük 10%-át úgy, hogy egyszer jól beállították és utána már önműködően küldik a vásárlásra ösztönző emaileket. Például valaki látott egy hifi terméket az oldaladon éjjel 2-kor és aznap délután megy neki egy információ pont arról a hangfalról, hogy épp 10% kupon van rá.

Ezt hogy csinálod meg manuálisan?

 

FOLYTATJUK… (iratkozz fel, ha nem akarsz lemaradni!)

A PANDORANT Cégjavító SEGÍT

Tartalom-gyártással vagy SEO ügyben is:

%d bloggers like this: