Pandorant – Üzleti terv készítés

Üzleti terv nélkül egyszerűen tilos bármilyen céget menedzselni!

 

Még mindig meglepően sokan érzésből, ösztönből fognak bele egy új ötlet megvalósításába, a legtöbb esetben sajnos pár hónap után feladják, és abbahagyják a vállalkozást. Miért? Mert nem volt terv.

Az internetről is már egyre több ingyenesen letölthető sablon található, de annak elkészítése még így is rengeteg energiát és időt követel, ráadásul annak megtanulása, megértése és kidolgozás, évekbe is telhet a napi operáció menedzsmentje mellett. Mi a terv összes elemét előállítjuk, közösen, szorosan együttműködve ügyfeleinkkel, beleértve a sokak által nem szeretett pénzügyi tervezést is. Kitérünk minden részletre, alaposan, legnagyobb professzionalizmussal végezzük munkánkat, olyan kritikus alapokat építünk, amelyre bátran engedjük építkezni ügyfeleinket.

“Értjük, rendben, de nálunk tényleg nincs szükség ilyen komplex szolgáltatásra” – gondolhatnád elsőre.

Akár éppen nagyon jó számokat produkál egy cég, vagy egyértelmű fejlődésen megy keresztül, nem tudni mit hoz a jövő. Amíg számára a piac éppen kedvezően alakul, nem motivált komplex elemzések elkészítésére, hiszen minden rendben megy. Viszont ha beüt a krach, akkor kapkodva kell azonnali megoldást találni, ami általában nem hoz hosszú távú sikereket. Ezért hiszünk abban, hogy a hosszú távú gondolkodás és tervezés az alapja a hosszú távú sikereknek – még gyorsan változó piaci körülmények között is. Hiszen a nálunk készült pénzügyi tervek teljesen automatizáltak, bármilyen apró feltétel változtatása mellett azonnal látható a monetáris és performansz változás. Ráadásul komplex szolgáltatásaink révén mindezt azonnal beépítjük marketing stratégiánkba is, naprakész információk mellett.

Szervezeti, működési és pénzügyi audit

Akár online vagy személyes konzultációval, ismerkedéssel, a közös munka a célok pontos meghatározásával kezdődik. Ezt követi egy belső audit, azaz egy állapotfelmérés. A szervezet méretétől függően szeretünk megismerkedni minden egyes szereplővel, akinek a tervezés folyamatában, majd a monitoringban fontos szerepe lehet. Interjúkat készítünk, ahol elkérjük a múltbeli és aktuális számokat, értékesítési riportokat, teljesítmény mutatókat, beszámolót, főkönyvi kivonatokat. Átnézünk minden dokumentációt, ami a vállalkozás eddigi történetét mutatja be – hogy tiszta képpel induljunk, valós adatokkal, rejtett információk nélkül.

 

Mi történik az audit után? Jön az üzleti terv készítés?

Heti rendszerességgel megbeszéléseket tartunk akár online vagy személyesen, hogy végigmenjünk az összes tartalmi elemen
míg folyamatos hotline jelenlétet biztosítunk online projektmenedzsment eszközünkön keresztül, hogy minden útközben lévő kérdés megválaszolásra kerüljön. Rengeteg házi feladatot fogunk adni közben, hiszen a mi célunk az, hogy az ügyfél maga is tisztában legyen ezen lépések fontosságával, illetve a válaszok az ő fejében léteznek, senki más nem ismeri jobban a saját vállalkozását, mint ő maga. Természetesen sok kérdést teszünk fel, majd tisztázzuk a megfogalmazásokat és rámutatunk azon gyenge pontokra, amiket közös munkával fogunk tökéletesre csiszolni

Vízió, misszió

Versenytárs elemzés

SWOT analízis

Marketing terv

Piacelemzés

Árazási stratégia

Működési Terv

Pénzügyi Terv

Üzleti terv készítés: hogyan néz ki a felépítése?

Formáját tekintve készülhet Word-ben, PDF-ben, preziben, vagy akár Canva-ban, Infograph-ban, mindezt az ügyfelek igényeire szabva. Nem hosszabb, mint 20-30 oldal, de befolyásolja, mi a vállalat profilja és mi az igény, mennyire fontos a design. A lényeg, hogy világosan kiderüljön, hogy mi a célja a vállalkozásnak, hiszen gyakorlatilag ezzel adod el vállalkozásodat.
A jó üzleti terv tényszerű, informatív, reális, komplex, pozitív szemléletű. Emellett fontos, hogy szakszerű legyen, áttekinthető, logikus, közérthető és meggyőző. Mindig úgy készül el a jó üzleti terv, hogy akinek készül, könnyen és gyorsan kiigazodjon rajta, megtalálja a számára fontos részeket.
Valamint utoljára, de nem utolsó sorban: csakis valós adatokat tartalmazhat, melyeket tudni is kell alátámasztani.

 

Kiknek lehet ez fontos?

Bárkinek, aki a vállalatnak tulajdonosa, felsővezetője; kritikusan fontos a bankoknak, befektetőknek; a management tagoknak, hogy egyértelműen lássák, merre kellene egyáltalán kormányozni a vállalat hajóját – ergo bármelyik stakeholdernek bármikor – a jó szinergiák kihasználása érdekében

Üzleti terv hiányában egyszerűen nem tudni meddig nyújtózkodhatunk, meddig ér a takarónk. Kell egy nagy kép, kellenek a keretek, ugyanúgy mint mikor gyereket nevelünk. Az, hogy útközben esetleg le kell térni az útról, és máshogyan megvalósítani amit terveztünk, az egyértelmű. Adott esetben az eredeti üzleti tervből kiindulva különböző előrejelzéseket készítünk és variancelemzéssel támasztjuk alá, ha esetlegesen a tervezettnél mégis több forrásra van szükségünk.

Egy üzleti terv aprólékos elkészítése igényel némi gyakorlatot, így érdemes felvenni velünk a kapcsolatot – még akkor is, ha biztosan jónak érzed a saját verziót. Teljes elkészítés vagy részleges kiegészítés is a pandorant területe. Keress minket bátran!

üzleti terv készítés

Folyamatos monitoring, kontrolling

igény esetén az elkészült pénzügyi tervet bevezetjük a minden napi élet használatába is, hiszen mi értelme van egy tervnek, ha nem mérjük hozzá az aktuális számokat. Így kezdetét veszi a kontrolling professzionális bevezetése, költséghelyek, dimenziók meghatározása, havi riporting bevezetése – előremutató Cash-Flow, Mérleg és Management Reporting. Ahogy a marketingstratégia meghatározásra került az üzleti tervezés alatt, úgy a marketing menedzsmentet is vállaljuk operációs szinten, beleértve a kampány menedzsmentet, SEO menedzsmentet, hírlevél kezelést, és content stratégiát. Hiszen nálunk egy kézben összpontosul minden – mi így fejlesztünk vállalkozásokat.

 

Üzleti terv készítése

Készen Állsz a Változásra?

Mi Igen!