Azaz: Hogyan állítsd céged növekedési pályára gazdasági válság idején is?

Szembe kell nézni a valósággal, válság van 2022-ben. Nemhogy válság, államcsőd fenyegeti országunkat. Leépítések vannak, kétszámjegyű infláció, ársapka, kifizetési stop, brutálisan megnövő rezsi számlák. 

Szorong a nemzet. 

Érezhető a levegőben. 

Minden családban és cégvezetők között ugyanazok a beszélgetések zajlanak – nagy valószínűség szerint. A, B, C és D tervekkel karöltve. Ki külföldre tervez költözni, van aki egyenesen külföldi munkát vállalna, van aki bezárja a vállalkozását és inkább elmegy a Lidl-be pénztárosnak, van aki leépíti a marketing osztályt és külsős tanácsadót bíz meg. És olyan is, aki tudja,

hogy most kell igazán dobbantani, most kell meglépni azt, amit eddig csak álmában gondolt volna! 

Mindemellett a magyar kormány akcióterve sem kiszámítható, nincs egy biztonságos szociális háló, mint némely környező országokban. Bár sehol sem “rekord jó” most a helyzet… Mindössze kicsit jobban kifizethető a rezsi-számla egy stabil, magas jövedelemből, míg az élelmiszer inflációja is csak mondjuk fele a honi adatoknak:

oecd_pandorant

No de mit tehet ilyenkor az átlagember és mit tehetsz Te a cégeddel? 

“Nyilván a legkézenfekvőbb praktika, hogy rendelkezzünk tartalékkal. A legjobb, ha nagyjából egy fél évre elegendő tartalékunk van, ami biztosítja a megélhetésünket.” – nyilatkozta Virovácz Péter, az ING vezető makrogazdasági elemzője, aki szerint ha ez nem áll rendelkezésre, akkor jön a vésztartalékképzés, ami azonban már nem feltétlenül csak anyagi megtakarítást jelent, hanem akár az éléskamra feltöltését alapvető élelmiszerekkel.

SZEMBE KELL NÉZNI A VALÓSÁGGAL, DE PÁNIK HELYETT KÉSZÍTSÜNK TERVET, GONDOLJUK VÉGIG, HOGY HOGYAN LEHET SPÓROLNI.

Spórolni egyrészt a személyes kiadásainkon, melyet mobilunkon már több applikáció segítségével is könnyedén tudunk; másrészt céges kiadásainkon is. A legkritikusabb időszakba érkeztünk, amikor a kontrolling kiemelkedő szerepet kap. Aki eddig nem tette vállalkozásában, most kötelező átnézni minden kiadást, analitikát, és el kell kezdeni megtakarítani, valamint fejleszteni, fejlődni – lehetőség szerint költségeket átcsoportosítani. 

pénz_forint

Legyünk tudatos vásárlók, legyünk tudatos cégvezetők!

Mik a lehetőségeink? Íme a 9 legfontosabb lépés, amit akár már ma megtehetsz, hogy vállalkozásod életben maradjon: 

0. Számold össze megtakarításaid, mennyi időre elegendő a tartalékod jelen inflációs előrejelzések mellett! Az MNB  legfrissebb gazdasági előrejelzése szerint még 25% körüli infláció várható az idei év hátralévő hónapjaiban.

 

 1. Készíts egy auditot, mi az ami megfelelően működik a jelenben, mi az ahol közbeavatkozás szükséges! Mi az ahol a legkisebb befektetéssel a legnagyobb hasznot tudod elérni? 
 2. Folyamatosan legyen szem előtt az üzleti és pénzügyi terved, az agilitás most mindennél fontosabb – hiszen elmúltak azok az idők, amikor 1, 3 és 5 éves tervek alapján lehetett sikereket elérni. Készen kell állni a havi újratervezésre.
 3. Állj több lábon! Lehet, hogy eddig csak egy Buyer Persona-n volt a fókusz és egy árbevétel csatorna hozta a volument és a profitot. Vedd újra elő és töröld le a port a fiókban rejtegetett többi Buyer Persona-ról, lehet már tülkön ülve várják, hogy valami újat dobj a piacra!
 4. Ápolj szoros kapcsolatot ügyfeleiddel, kísérd figyelemmel viselkedésüket, kérdezd őket, informáld őket terveidről, érezzék, hogy Rád mindig számíthatnak! 
 5. Ne pánikolj! Ezek az idők nem a sales-elésről szólnak. Építs bizalmat, tartsd meg ügyfeleidet, nekik most arra van szükségük, hogy pozitív energiák árasszák el őket. Ne ijedj meg, ha csökken a bevételed, hiszen pontosan tudod most az okát. 
 6. Nézd át a Product Line-od! Biztosan jó a jelenlegi marketing stratégiád? Hogy állnak a konverziós rátáid? Melyik termékedre futnak a hirdetéseid? 
 7. Építsd tovább a Network-öd! Lépj be olyan csoportokba, klubokba, ahol hasonló érdeklődésű, problémájú vállalkozások vannak. Miért? Mert Téged is megnyugtat, hogy nem vagy egyedül, valamint új lehetőségek adódhatnak, amire eddig nem is gondoltál. Lépj ki a komfortzónádból! 
 8. Mérd fel külföldi lehetőségeidet!
 9. Mérd fel mennyit ér jelenleg a céged, hasonlítsd össze eredeti vízióddal, készülj fel a recesszió utáni időszakra, vegyél nagy levegőt és fejlődj!
tanácsadás

 

Viszont ha úgy érzed Te nem csak spórolni akarsz és forintokat számolni, akkor megértél arra, hogy fejlessz! Mert válság esetén is a legjobb döntés céged növekedésébe fektetni a pénzed!

Rengeteg álmatlan éjszaka után eljön az a nap, amikor az ember megnyugszik és minden félelmet kigyomlált magából, újra feltöltötte energiakészletét és lelkesen továbbtervez és fejleszt. 

Ekkor hozzák meg sokan azt a döntést, hogy egyedül nem megy, itt bizony már szakemberre van szükség. Hiába van tele tudással, tapasztalattal, hiába vannak esetleg profi vezetők is a cégénél, egy külső friss szemléletű szakértő bizony csodákra képes.

De hogy válasszunk tanácsadót?

Emberünk belép a google-ba és keresőszavak alapján elkezdi keresni a lehetőségeket. Kivéve, ha van ismerőse, aki már dolgozott együtt jó szakemberrel és tovább ajánlja. Igen ám, de mi van akkor, ha barátunk kasszája más költségvetésre volt szabva vagy egyáltalán más problémákra adott megoldást. Szóval maradt a jó öreg kereső

Kiket hoz fel első helyre a Google? Hányadik oldalig hajlandó kattintgatni valaki, hogy megtalálja a legjobb ajánlatot? Hogyan döntse el, hogy tanácsadóra vagy szolgáltatóra van szüksége?

 

seo_ranking

Nos, íme néhány tanács, mielőtt a piacon ész nélkül ár, vagy megérzés alapján választanánk:

 1. sajnos rengeteg a kókler, ezzel nem hiszem, hogy nagy titkot árultam el, de hogyan szűrjük ki őket? Ügyesen! Csak figyelj!
 2. akik hirdetésként szerepelnek a Google kereső elején, ők minden bizonnyal elegendő tőkével rendelkező cégek, és/vagy nagyon fontos nekik, hogy bárhogyan is, de ügyfelet szerezzenek végre
 3. amennyiben Neked is fontos, hogy céges a keresők első helyén szerepeljen, már gyanús lehet, hogy pont akitől Te magad segítséget szeretnél kérni, nincs ott az első pár oldalon, vagy ha ott van, csak hirdetésből érte el
 4. miért gyanús? mert egy profi vállalkozásfejlesztő, aki online marketingben is segítséget kínál, jó SEO és Meta beállításokkal idővel első helyekre lendíti saját vállalkozását is. Aki Hirdetésként van elöl, neki pedig rengeteg pénze van, nem tudni, hogy a sok sikeres projektjéből vagy a szabad tőkéjéből. Ugyanakkor, ha sok sikeres projektje van, akkor miért hirdet?
 5. ahogy szépen sorban haladsz, honlapról honlapra jársz, szerezni fogsz egy ügyfélélményt, egy benyomást, egy érzést, melyik honlapon érezted jól magad – ez pedig szintén egy fontos ismérve lehet egy online vállalkozásfejlesztő cégnek. Hiszen ha ő magad ebben kíván mentorálni másokat, illik a saját háza táján is rendet tartani.

  Vagy Te még hiszed, hogy ahogy a jó fodrászoknak is rossz a hajuk, igaz lehet a profi vállalkozás fejlesztőkre is? Ezt Rád bízom eldönteni. 

 6. mi az amit igazán keresel? mi a problémád? Ezt fontos magadban tisztázni, akár írd le egy kockás papírra, egy táblára, az első és legfontosabb, hogy tudd, mire kell neked megoldást találni
 7. azt is mérd fel, mennyi a kereted erre! Van erre a cégen belül most elég büdzsé? Van-e a vállalkozásodnak elég szabad tőkéje fejlesztésekre költeni? Ha nincs semmi, vagy csak minimális, akkor azt is mérd fel kérlek, mit vársz egy ingyenes, vagy olcsó szolgáltatástól? 
 8. kérjél árajánlatátot mindenhonnan, aki kicsit is szimpatikus volt számodra! Nem találtál a honlapon árakat? Nem túl bizalomgerjesztő igaz? Vajon mi lehet ennek az oka? Érkezhet a válasz, hogy személyreszabott, egyedi ajánlatokat adnak, csak és kizárólag egy beszélgetés után. Kérdem én, mit lehet tudni egy beszélgetésből leszűrni? Nem lenne korrektebb legalább egy sávot látni, mégis körülbelül miben gondolkodjon az ember?
 9. ugyanúgy, ahogy házvásárlásnál, vagy az igaz szerelem keresésnél, itt is hallgatni kell a belső hangokra
 10. a belső hangok mellett pedig igen fontos, mennyire hiteles a szolgáltatást hirdető, aminek könnyen utána lehet járni, ha látható, kik a szolgáltatók. Nézd meg LinkedIn profilját, keress rá Google-ön. 
 11. tuti tipp: hívd fel a mobilszámot, ha megadták a honlapon! Ezzel tudod a legjobban tesztelni, hogyan veszi fel valaki a telefont, anélkül, hogy tudná ki keresi. Le tudod szűrni mennyire türelmes, mennyire tudja átadni üzenetét, képes-e azonosulni Veled! Vagy azonnal terel és új időpontot javasol, vagy a csomagajánlatokra hívja fel a figyelmet a honlapon. 

 

Amennyiben további kérdéseid merülnének fel, keresd a Pandorantot bizalommal, bármikor, mi készen állunk segíteni!

 

%d bloggers like this: