Nagy port kavar mostanság a Chat GPT, a legújabb AI 

 

Már rögtön itt álljunk meg, hisz nem “igazi”, emberihez hasonló mesterséges intelligenciáról (MI vagy AI) beszélünk, hanem inkább gépi tanulásról. Mi is ez a program akkor? A ChatGpt az OpenAI által kifejlesztett, nagyméretű nyelvmodell, amely tud kommunikálni emberekkel szinte bármely témában és nyelven. A ChatGPT látszólag együtt gondolkodik a felhasználóval és megtalálja a legjobb választ a kérdéseire. Tehát ez egy intelligens eszköz, amely képes megérteni a kérdező szándékát és annak megfelelően reagálni.

A ChatGPT fejlődése és elterjedése az utóbbi években sokakat megihletett és egyúttal még több embert aggodalommal töltött el.

Azt a kérdést feszegetik, hogy a ChatGPT vajon el fogja-e venni az online marketing munkáját vagy éppen segíteni fogja azt. Az igazság azonban ennél összetettebb, hogy egy igennel vagy nemmel elintézzük.

A PANDORANT SEGÍT

Bármilyen online marketing kérdésed van:

 

 

Ha fogalmaz a Chat GPT, akkor komplett cikkeket is ír? Ez nem veszélyes?

 

Egyértelmű, hogy a Chat GPT képes automatizálni számos, egyébként manuális tevékenységet, mint például a gyakran ismételt ügyfélkérdések megválaszolása, vagy a tartalom és jelentések generálása. Az ilyen automatizált feladatok (pl: cikkek keretszövegének megalkotása) lebonyolítása gyorsabban és hatékonyabban történhet a ChatGPT segítségével, ami növelheti a marketingesek hatékonyságát és hatékonyabbá teheti a munkájukat.
Ugyanakkor fontos megérteni, hogy az online marketing: a stratégiai gondolkodás, a kreativitás és a kapcsolatteremtés komplex művészete.

A marketingeseknek értékes szakértelmük és kreatív hozzáállásuk van ahhoz, hogy hatékony marketing kampányokat hozzanak létre és erős kapcsolatokat építsenek ki az ügyfelekkel. A ChatGPT egy eszköz, de nem tudja helyettesíteni a marketingesek emberi érintését és érzelmi intelligenciáját.

Ráadásul a ChatGPT használatának ellenőrzése és menedzselése emberi marketingesekre van bízva, hogy garantálják, hogy hatékonyan és etikusan használják. Ez magában foglalja a modell válaszainak felülvizsgálatát, az információk pontosságának ellenőrzését és annak biztosítását, hogy a kimenetek illeszkednek a marketing stratégiához.

 

chat gpt text

 

 

A SEO és a Chat GPT kapcsolata

 

Az SEO (keresőoptimalizálás) egy nélkülözhetetlen eszköz a weboldal tulajdonosainak, ha azok szeretnék javítani a weboldaluk látogatottságát és megjelenését a keresőmotorok (Google) eredményei között. Az SEO olyan tényezőket javít, mint a tartalom relevanciája, a weboldal tervezése és a háttértechnológia, hogy a keresőmotorok számára könnyebben értelmezhetővé váljon a weboldal.

A ChatGPT és az SEO kapcsolata a tartalom összefüggésében van. Az SEO a weboldal tartalmának optimalizálását jelenti, hogy a keresőmotorok könnyebben értelmezzék a weboldalt és magasabb rangot adjanak neki az eredmények között. A ChatGPT pedig a tartalom generálásának eszköze, amely képes létrehozni a tartalmat, amelyre a felhasználók keresnek.
A ChatGPT segíthet az SEO-ban azzal, hogy létrehozza a releváns és érdekes tartalmat a weboldalra. Az érdekes tartalom növeli a weboldal látogatottságát, és segíthet a weboldalnak magasabb rangot szerezni a keresőmotorok eredményei között. A ChatGPT a felhasználók kérdéseire adott válaszai is hozzájárulhatnak a weboldal tartalmának gazdagságához, ami szintén javíthatja az SEO eredményeit.

 

Szövegírók: rettegjetek?

 

Ahol nagyot tarolhat a ChatGPT szolgáltatása, az a közepes terjedelmű, bázis-tartalom szövegírás szegmens. Ha például egy keret szöveget készíti naponta egy SEO-ban jártas felhasználó (pl blogra), akkor eddig ő csak a kulcsszavakat, anchort, alt-tageket etc. adta meg, melyek alapján egy szövegíró a keze alá gyártotta a tartalmat. Most azonban ő maga adhatja meg a robotnak a paramétereket és 90%-os szöveget kap, melyből kis változtatással készül majd a végleges cikk. Persze a pillar-cluster modell felépítését még mindig emberi agyakkal kell alkotni és véleményünk szerint ide be kell vonni a nagy tapasztalattal rendelkező szövegírókat is.

 

chatgpt marketing

 

Chat GPT: mesterséges intelligenciába bújt gép?

Olyasmi. Egy jól tanuló gép. (A klasszikus AI (MI: Mesterséges Intelligencia) nem létezik még.) Beírunk rengeteg variációt egy gondolatsorra, melyből a gép alternatívákat gyárt és megfogalmazza érthetően a legvalószínűbb kimenetet. Egyszerre szórakoztat és elrettent, munkát ad és elvesz. Része egy nagy egésznek, ahol már nem minden egy kulcsszó. A keresés világa az egyszerű kulcsszavas lekérdezésekbőll egy összetett, adatvezérelt ökoszisztémává fejlődött, amely folyamatosan változik. Még a képalkotós verziója (Bing-DALL-E) is nagy kérdés lesz – főleg a jogászoknak -, hisz egy leírásból képet kreáló szisztéma beláthatatlan következményekkel járhat a képek hitelesítési folyamataiban. 

Érdekes jövő elé nézünk az biztos! Ha továbbra is érdekelnek a legújabb vívmányok az online marketing világából, akkor iratkozz fel hírlevelünkre vagy vedd fel velünk a kapcsolatot.

 

A PANDORANT SEGÍT

Tartalom-gyártással vagy SEO ügyben is:

%d bloggers like this: