GA4 átállás, avagy változás az online térben – mutatjuk a részleteket 

Weboldalad, webáruházad van? Méred a közönségedet vagy vakon repülsz? Ha méred, át kell állni: ez már biztos, hisz 2023. július 1-el a Google “lekapcsolja” a villanyt a Google Analytics 3 (Universal Analytics) felületén, azaz maga az adatgyűjtés kerül át teljesen más alapokra. Jön az esemény alapú világ, ahol minden számod új értelmet kaphat és az attribúciós modellek is átláthatóbbak lesznek. (Ha eddig semmit nem mértél, akkor javasoljuk már a GA4 bekötését.) Tehát irány a GA4 átállás!

A PANDORANT SEGÍT

Google specialistáink naprakész tudással végzik munkájukat, megbízhatsz bennünk.

 

Nem értek egy szót sem! Mit jelent ez nekem, weboldal tulajdonosnak?

Azt, hogy pénzt fogsz veszíteni, ha nem állsz át. Hiába látod majd Facebookon, Gads-ban, Criteon külön a számokat, az egységes látószöged szét fog esni. Hogy ez tisztább legyen, bele kell nézzünk a jelenlegi GA3 és a jövő-hírnök GA4 motorháza alá. A Google analitika millió oldalról megközelítve méri az oldaladra érkező forgalom adatait. 

Például:

 • mennyien vannak az oldalon épp most vagy egy adott intervallumban
 • melyik bevételi csatorna a legeredményesebb a forgalomra nézve
 • hasonlító értékek alakulása (pl: ctr, cpa)
 • legsikeresebb termék vagy szolgáltatás
 • mi az aránya az új és visszatérő vásárlóknak
 • melyik oldalad a legérdekesebb a látogatóknak
 • mekkora az átlagos kosárérték
 • mennyi látogatóból hányan vásárolnak (konverziós ráta)
 • a kosárelhagyás nőtt vagy csökkent a legutóbbi kampánynál
 • organikusan (“magától”) és fizetetten mekkora forgalmat generál a website
 • oldalad betöltési sebességi átlaga hogyan alakul
 • etc. 

Ha pedig ilyen jól kinyerted céged online adatait:

 • a fő forrásaidra, csatornáidra koncentrálhatsz
 • a SEO működés trendjét elemezheted (“emelkedik-e az organikus elérésem”)
 • értékelheted a kampányokat, “mi maradjon és mi menjen”
 • KPI-halmazokat láthatsz teljesülni vagy elvérezni
 • beszerzéseidben arra az árura koncentrálhatsz, ami a valós forgalmat hozza
 • tendenciákban láthatod, hogy nő vagy csökken az elköteleződés feléd (kell-e változtatni)

Igen, értem, de ezt most minek kellett megpiszkálnia a Google-nek?” – kérdezhetnéd félig jogosan.

Azért, mert az újabb jobb is. Legalábbis szerintünk az adat kinyerés eredménye tisztább lesz, azaz hatékonyabban fordítható pénzre. Ugye nem túl jó élmény, ha az analitikában mutatkozó szám nem a valóságot mutatja és levonunk belőle egy zsebünket is érintő tanulságot?

 

ga4 átállás

 

Újdonságok: a GA4 átállással megjósolhatom a jövőt?

Az online marketingben azért ez ebben a formában nem igaz, de valóban van egy, túlzással szólva AI-szerű viselkedés a mechanizmusban, ami valójában gépi tanulási folyamat. Ezek amolyan prediktív mutatók, melyek strukturált esemény adatokat gyűjtve jobban megmutatják ügyfeleid viselkedését. Vagyis előrejeleznek, mint felhőkép alapján a meteorológus szoftver az esőt.

Például: vásárlód az elmúlt fél évben aktív volt, de fog-e vásárolni a közeljövőben, lesz-e lefelé mutató tendencia (churn risk) stb? Egyáltalán mekkora jövőbeni bevételre számíthatsz az elmúlt x havi aktív felhasználóidtól. Sőt, célközönséget is készíthetsz ha van elég adatod. Pandorant megjegyzés: Ez egy fegyver lesz annak kezében, aki ért hozzá!

(Ha ismered a Klaviyo email-küldő rendszert, ott is hasonló algoritmus működik.)

 

GA3 vs GA4, avagy kölünbségek és hasonlóságok 

Akkor nézzük is, mit kapunk – ha már nem kértük. (Most csak a felületet kapargatjuk, nem megyünk bele ijesztően mélyre.) 

A GA3 egy munkameneteken alapuló rendszer. Azaz, ha valaki az oldaladra ment és ott kattintott egy oldalt, majd 2 percig olvasott rajta, az lehet egy munkamenet. (Persze a munkamenet több oldalmegtekintést, eseményt és e-kereskedelmi tranzakciót is tartalmazhat.)

A GA4-ben viszont minden az események (és paraméterek) körül forog. Azaz minden interakció eseményként rögzíthető, úgy is fordíthatjuk, hogy a korábbi GA3 lekérés a GA4 eseményévé válik. Viszont míg a GA3-ban egy eseménynek van kategóriája, művelete, címkéje addig a GA4-ben nincs.

Másik a BigQuery adattár elérhetősége lesz, amire eddig az alap GA3-ban nem volt lehetőség, viszont innentől bárkinek lekérdezhető lesz. Hogy mi is ez? Giga adathalmazok szupergyors lehívását jelenti, mellyel még pontosabb lesz a mérésed.

Az app tulajdonosoknak is jött hír: a GA4 egy web és app property egyben, ami lehetővé teszi a mobil applikáció és a weboldal eseményeinek összehangolását.

Utoljára hagytuk a legnagyobb változást: a GA4 nem tárol IP címet, így a GDPR-nak tökéletesen megfelel. (Na, akkor vakok vagyunk? Nem, csak nem a user oldalán futnak az adatok, hanem a futtató szerveren.)

Pandorant megjegyzés: a GA4 bevezetése miatt egy teljesen új fiókot kell létrehozni (erre még korábban nem volt példa), melynek a beállítása alapjaiban más művelet és sajnos a GA3 tudásod is nagyban kidobhatóvá válik. No igen, új szelek, új tanulnivaló!

pandorant siker

Régi adatok: mi lesz veletek?

Maradnak a GA3-ban, így ha “nosztalgiázni” szeretnél, át kell menj a régi platform olvasható módjára, ahol kinyerheted a grafikonjaidat. Ezért is fontos, hogy pörögjenek a mutatók hamar  a GA4-ben, s így szépen visszanézhető a releváns időszak nyár utántól is. 

 

GA4 átállás kell nekem is! Mit tegyek?

Ha Unas, Woocommerce, Wix, Shopify oldalad van, akkor olcsón megúsztad, mert az anyacég ad hozzá támogatást. (Shoprenter 2023 márciusában érkezik.) Magento webáruház motor is viszonylag kisebb módosítással implementálható. Ha viszont egyedi webshopod van, akkor kell nagyobb beállítási procedúra, ami egyszeri 500-800ezres kiadással is járhat bizonyos esetekben.

 

Összefoglalva, mi is ez a GA4 átállás?

Lehetőség. Így is, úgy is meg kell tenni idővel, akkor miért várnánk vele. Indítsd el ma és nem fáj a fejed majd holnap. Segítünk, írj ránk nyugodtan!

A PANDORANT SEGÍT

Google specialistáink naprakész tudással végzik munkájukat, megbízhatsz bennünk.

%d bloggers like this: