Mire jó a PPC marketing? 

Tíz éve még mi magunk sem értettük mit takar ez a három betű, hogy PPC, nemhogy stratégiailag azt üzleti tervünkbe tudtam volna beépíteni. A PPC marketing jelentése nem más, mint Pay Per Click – magyarul a kattintásonkénti fizetés. Sokan elfelejtik megemlíteni, hogy csak és kizárólag online értékesítési formák esetén releváns, ahol az az elvárás, hogy minél többen vásároljanak webshopunkban, vagy rendeljenek online marketing szolgáltatásunkból. 

A másik fontos momentum, hogy mindezt csak és kizárólag kampány formájában érdemes használni. Azaz pontosítanánk: lehet a kampány fix időtávú és lehet folyamatos is, időnkénti újrahangolással.

A legfontosabb pedig, hogy pénzbe kerül

Alapfeltételek

 • legyen elegendő tőkéd, amit be tudsz forgatni egy ilyen marketing kampányba 
 • tekints rá, mint esetlegesen jól megtérülő befektetésbe 
 • dolgozz együtt szakemberrel, ne hidd el, hogy gyorsan megtanulható ( persze te is levághatod a szomszéd haját, mégsem vagy fodrász, a kérdés kinek mi az igénye és mi a célja)
 • legyen online jelenléted, saját és minőségi honlapod 
 • legyen szépen kiépített csatornád, ellenőrizd, hogy valóban elérik e a szolgáltatásaid, valóban jól működnek a gombok az oldaladon
 • dolgozz ki stratégiát, mivel mi a célod és mennyi idő alatt mit szeretnél elérni
 • mérd ki és kövesd az összes adatot – hisz az algoritmusodnak sok adat kell

 

 

ppc jelentése

PPC marketing: a dinnyeárus példájával

 

Laikusként olyan hirdetési megoldásnak mondanám, mint a régi szép időkben ahogyan a görögdinnye árus működött: minél több utcát járt be autójával, használva a hangos bemondóját, hogy “dinnyééééééééét!”, annál több ház előtt ment el, annál több ember szájában gyűlt össze a nyál, és annál nagyobb volt az esélye a dinnye eladásnak. 

 • dinnyeárusunk kiszámolja mennyi dinnyét milyen áron kell eladnia, hogy profitot termeljen (pénzügyi terv)
 • jól kell ismernie a bevételi maximumát és a kiadásait egyaránt (iparági ismeretek)
 • kiadásai közé tartozik a marketing költség is 
 • nála az a marketing, hogy autóba száll, feltankolja és időt szán minderre
 • a dinnyeárus útközben azonnal el is adja a termékét, de nem minden háznak (lead gyűjtés)
 • azaz van egy arányszáma, hogy egy utcában hány háznak ad el (konverziós ráta)
 • lesz egy tapasztalata, hogy hány órakor érdemes melyik utcán járnia (analízis)
 • azt is meg tudja, hogy általában nők, vagy férfiak, illetve családosok veszik-e a dinnyét (célcsoport)
 • ugyanúgy ahogy azt is, hogy kik szeretik a kisebb és kik a nagyobb dinnyét (optimalizálás)
 • árusunk egy idő után kellő magabiztossággal tudni fogja, hogy adott hónap mely napján, hány órakor melyik utcákban mondja be hangosbemondóján mit árul
 • megspórolva ezzel fölösleges köröket, pénzt és időt
 • tehát nem fog többé olyan utcába menni, ahol nincs vásárló és olyan utcába is teljesen feleslegesen megy, ahol esetleg csak siketek laknak (szélsőséges példa, de most a játék kedvéért így marad) – ergo nem fizet olyanért, amit nem hallanak meg, más nyelven, csak azért fizet, amire klikkelnek is! 

 

Hogy nézne ki a dinnyeárus munkája az online PPC világban? 

 

PPC kampányokat futtathatunk Google Ads-en, Facebook-on, Twitter-en, Yahoo-n, stb. Mindegy melyiket választjuk, célunk, hogy a kereslet találkozzon a kínálattal, tehát minél több “értékes” jelölt lássa, hogy dinnyét árulunk. Ne feledjük, a dinnyeárus, azaz a hirdető, csak akkor fog fizetni, ha a felhasználó részéről kattintás történik!

Dinnyésünk feladata, hogy a (Google) rendszerben, hogy olyan keresőszavakat állítson be a kampány során, amelyeket szeretne, hogy megjelenjen a hirdetésben (melyeket maga az algoritmus is beállíthat) – így innentől kezdve a dinnyés weboldalunk ezekre a kulcsszavakra fog megjelenni a keresőmotor találati oldalain, másrészt amire a felhasználó rákeres a keresőben. Ekkor találkozik a kereslet a kínálattal.

Például, legyen a mi hirdetésünk kulcsszava: „édes, lédús magnélküli dinnye”. Ha a felhasználó ilyet keres, ezt a kulcsszót írja be a keresőbe, akkor biztos, hogy a mi hirdetésünk fog megjelenni, legelsők között a találati oldalon, ahol szeretnénk népszerűsíteni szolgáltatásaink vagy hogy többet megtudjon rólunk és felkeltsük az érdeklődését.

Ezek után, ha a felhasználó rá is kattint a hirdetésünkre és ellátogat ezzel a weboldalunkra, mert kíváncsi az ajánlatainkra, már fizetünk is a hirdető felületnek a kattintásért.

A keresőszó rossz beállítása ugyanakkor magával vonzza a kapcsolódó kifejezéseket. Nem elég beírni, hogy “dinnye”, ugyanis szinte biztosan a legtöbb tőkével rendelkező multik megelőznek a listában és sajnos csak a 2. vagy 3. oldalra sorolódunk. 

Ez a logika igaz mind a Google Ads, mind a Facebook oldalakra egyaránt. A Facebook-kal kapcsolatban igazi érdekességként említeném még meg, hogy sokan úgy gondolnak erre a lehetőségre, hogy csupán Hirdetéseket adnak fel, kifizetik a napi x ezer Ft-ot és csodálkoznak, hogy nem jön egy megkeresés sem.

Figyelem! Ne keverjük a hétköznapi Facebook Hirdetést semmiféleképpen PPC kampánnyal. Megannyi beszélgetésben volt már részem, ahol utálatukat fejezték ki vállalatvezetők a Facebook hirdetésekkel kapcsolatban. Ekkor eszméltem rá, hogy nem is tudják mennyi lehetőség rejlik ezen a területen. 

A PPC kampányt nem is a vállalkozásod profilján belül állítod be, hanem külön a Business Suite oldalon kell menedzselni, ahol rengeteg kritériumot kell végiggondolni, valamint automatikusan versenyezteti egymással az oldal, hogy vajon:

 • chat ablakban
 • hirdetésként
 • bejegyzésként
 • marketplace-en
 • videóban
 • story-ban 

a leghatékonyabb a Hirdetés megjelenése, majd csak azokat a módszereket tartja meg, ahol a legnagyobb valószínűséggel kattintanak az oldaladra. 

Dinnyeárusunk ha ismerné ezeket a trükköket, akkor azonnal felhagyna az oldschool módszerével és optimalizálná, illetve növelné értékesítési terveit, mert azon kapná magát, hogy tulajdonképpen sokkal nagyobb területen értékesíthetne. 

Az is csodálatos a PPC kampányokban, hogy forintra pontosan mérhető, mire mennyit költöttél, hány embert értél el és azok közül hányan látogattak el az oldaladra. Ugyanis a honlapod pontosan megmutatja adott nap hányan látogatták meg és melyik oldalról érkeztek. 

Egyre több információval fogsz rendelkezni tudatosan is, nem csak érzés alapon a potenciális piacod méretével, tökéletesen látni fogod, hova és hogyan avatkozz be, hogy módosíts paramétereiden és még több pénzed megtérüljön. 

Önmagában PPC kampányt indítani viszont nem érdemes! 

Ez csak egy része a teljes marketing stratégiának és üzleti tervednek. Minden összefügg mindennel. Ne vágj bele egyedül, mindig kérd szakember segítségét! Ha dinnyeárusunk tudta volna a falujában, hogy akár a szomszéd falukban is dinnyére éhesek az emberek, de sosem hallottak róla, akkor még több dinnyét vett volna, még több hasznot termelt volna és egy jobb, kiegyensúlyozottabb életet élt volna. 

A tudás hatalom. 

ppc tanacsadas

No de van-e hátránya a PPC hirdetésnek? 

Igen. Ahogy az elején is megemlítettem, pénzre van szükség ahhoz, hogy PPC kampányt indítsunk. Egy bizonyos idő után nem jó, ha folyton csak a pénzt öljük bele, de nem térül meg. Akkor bizony valami nincs helyesen beállítva a rendszerben. Az a cél, hogy minél több visszatérő vásárlónk legyen, lojálisak legyenek. Nem kell mindig pénzt kidobni az ablakon egy lojális vendégnek, ő már rég tudja, hogy nálunk a legjobb a dinnye. Viszont a kapcsolatot ápolni kell – más és ingyenes marketing eszközökkel. 

 

Összefoglalva

Ahhoz, hogy jó PPC kampányt indítsunk, szükség van:

 • tudásra
 • tapasztalatra
 • tesztelésekre
 • CTA gombra 
 • jó főcímre
 • jó és minőségi tartalomra

 

Ha szeretnénk megtudni, hogy egy PPC kampányunk mennyire volt sikeres, akkor a CPC mérésével kell foglalkoznunk, mert a CPC (Cost per Click – kattintásonkénti költség) határozza meg a PPC kampány sikerét.

Ettől az összegtől függ a ROAS (Return on ad spend), azaz a reklámod megtérülése. A CPC költséget tehát alacsonyan kell tartani, a látogatások minőségét pedig magasan. És mikor kell alkalmazni a SEO-t? Ezekről a tartalmakról további bejegyzéseinkben olvashatsz 

Pandorant és a PPC marketing 

Nálunk alapvetés, hogy csak olyan esetben kezdünk PPC költést, ahol a technikai feltételeket már rendbe hoztuk, hogy ne legyen felesleges kiköltekezés. Ha ez adott már, akkor a PPC specialista kollégáink kezdik el a teszt kampányokat futtatni, melyek eredményei fogják megmutatni, merre megy majd a fő kampánystruktúra. Összességében elmondható, hogy legtöbb esetben pár hónap alatt komoly eredmények érhetőek el, ami alatt a megfelelő ROAS melletti növekedést értjük.

 

A PANDORANT SEGÍT

Google/Facebook specialistáink naprakész tudással végzik munkájukat, megbízhatsz bennünk.

%d bloggers like this: