Álljunk is meg itt, az új generációs szónál! Mi a vihart jelentsen ez? Nos, semmiképp nem a VR szemüvegeken át magunkra ölthető és instant rendelhető termékek vagy az AI (mesterséges intelligencia) által vezérelt webshopok világát. Mert bár van ezekre jó pár példa napjainkban, még nem annyira mainstream, hogy ilyen trendeket emeljünk ki. Azokról az online kereskedésekről lesz szó, amelyek profin használják a jelenleg elérhető alaptechnikákat, összefűzve ezeket egy termelékeny folyamattá… de mik ezek a technikák? A Pandorant Cégjavítók most utánanéznek: 

pandorant eshop

 

Csak feltöltöm a termékeket és azok majd eladják magukat! Ja nem.

 

Felejtsük el azt az urbán legendát, hogy az online kiskereskedelem abból áll, hogy van 5 millió forint a bankban, egy-két jó termékünk, melyeket felpakolunk egy weboldalra, meg egy árösszehasonlítóra (ún PC site) és dől a pénz. 2023-ban már igazi feketeövesnek kell lenni ahhoz, hogy a fő eladási csatornákon (pl: FB, Google, Criteo) túl minden apró gyümölcsöt leszedjünk az online ültetett fánkról. Ezek az apró gyümölcsök hozzák majd a legnagyobb változást.

“Lássunk konkrétumokat! Van webshopom és használni akarom a mesterfogásokat.”

 

Értékelések átstruktúrálása, webshop-manipulációk nélkül

 

Minden webshop más, de a flow nagy százalékban hasonlít. Trendeket, mintákat mutat. Itt van példának okáért az a fránya Google értékelés: már ha van Google Business (Google Cégem) fiókod! Ha nincs, akkor ugye mondhatod, hogy “engem ne húzzanak le értékeléssel, nem készítek fiókot”. Csak akkor ne is várd, hogy megtalálnak és bíznak majd benned a vevők.

Nos, ha mégis készítesz fiókot, mert a Pandorant erősen ajánlotta, sőt, még az ajánlataidat is rendszeresen frissíted, akkor elkezdesz a jó úton járni… de az értékelések is ide jönnek, és azt mindenki látja. Ha 4 alatti az átlagod, akkor nem leszel annyira kívánatos, ha 5 felé tendálsz, akkor nagyban emelkedik az elköteleződés feléd. 

Na és itt jön egy csavar.

Létezik egy technika, ami nagyban segíti az átlag felfelé húzását. Neeem, nem kolumbiai árvákat kérünk meg 2 dollárért, hogy naponta ezerszer dobjanak rád öt csillagot. A Pandorant technika legális és teljesen etikus. Segítségül hívunk egy levélküldő rendszert, melyben létrehozunk egy értékelő hírlevelet. A megrendelések kiszállítását követő napon kap az ügyfél egy automata emailt, melyben – bújtatva – szegmentált értékelési lehetőséget rakunk. Az első szegmens az “elégedettek tábora” lesz, a másik pedig a hümmögőké. Az elsőt bekötjük a Google-be az utóbbit egy saját adatbázisba, melyben láthatjuk a javítandó területeket. Itt a cél: válaszolhatunk eltérő csatornán a vevők által felfedett anomáliákra. Így hatalmas lépést teszünk a javulás felé míg az értékelési átlagunk emelkedik. Nem beszélve a bevételről!

Fontos! Ez csak akkor működik, ha valamennyire jó az ügyfélszolgálat-termék-UX kombód. Ha eleve darabjaiban hever a webshopod, akkor kár a gőzért… hisz tudod: a vevő az első!   

pandorant klaviyo

 

Elektronikus fizetések arányának drasztikus növelése

 

Apróságnak tűnik, de nem az, főleg egy olyan webshop esetében, ahol napi 170-200 megrendelés érkezik. Egyik ilyen ügyfelünknél (divat és kiegészítő szegmens) láttuk, hogy az online fizetések aránya alacsonyabb, mint a piaci benchmark. A kártyás és utalásos vásárlások 22-24% között mozogtak a COD-vel (utánvét) szemben, ami a legdrágább kiszállítási mód – a webshop költségeiben.

Első lépésként bevezettük az automatás és csomagpontos kiszállítást a webáruház pénztár oldalán (checkout page). Majd lekorlátoztuk kártyás fizetésre a lezárási folyamatot ebben a két lehetőségben. (A futár-cég szólt az esetleges visszáru megnövekedésről, ezért kellett az előrefizetéses módozat, amivel jobban elköteleződik az ügyfél.) Már az első éles hónap után 35% lett az online fizetés – imádták az ügyfelek az automatákat -, mellyel a webshop havi 220.000 HUF spórolást hajtott végre és a pénz-kör ciklust is 1 nappal lerövidítette, növelve a likviditást.   

kosár bankkártyás fizetés

Reklám-költség racionalizálása

 

Ez a fogás csak szortimentes felépítésű termékeknél használható. Például egy festékbolt árul 20 színt egy adott falfestékből. Online ppc kampányokban nem a színeket hirdeti, hanem magát az anya-terméket (“Dulux falfesték 20 színben”). Ha ebből a termékből elfogynak a színek és már csak piros, fekete és fehér van raktáron, akkor a reklámköltségek növekedhetnek, hisz egyre többen kattintanak át – ez ugye költség – az oldalra, viszont repertoárt nem találnak, így elhagyják az oldalt. 

Megoldás: a FB/Google termék-feedeket szűrővel látjuk el, melyben csak az az adat megy ki a kampányba, mely pl x>3 feltétellel rendelkezik. Így sokkal nagyobb az eladás valószínűsége = csökken a költség.

jó webshop

Az organikus webshop édenkert

 

Igen, az valóban csoda, ha kizárólag organikusan jönnek a vevők tömegei és ppc kampányok nem kellenek. (Valószínűleg elköltöttél előtte brand-építésre jó pár tízmilliót. Euróban.) Mivel ilyen eset nem nagyon létezik, mi inkább a normál üzemmódot vizsgáljuk.

Ahhoz, hogy a kezdő webshopok idővel egyre több organikus (ez ugye ppc költségmentes) eladáshoz jussanak, időben el kell kezdeni a tartalomgyártást és linképítést. Ez a páros az alapja a Customer Value Journey-nek, azaz annak a utazásnak (vagy ahogy a Pandorantnál hívjuk: a pókháló), amit vevőinknek készítünk. “Minden út Rómába vezet” – mondja a közhelyes mondás, de kb ez a lényege ennek a hálózatnak is. A háló egyik oldalán videós tartalmak vannak, melyek blogcikkekbe vezetnek, melyekre külső linkek és social media tartalmak mutatnak.. na és a show középpontjában maga a pók, a weboldalad áll. “Let me entertain you”, mondá Robbie W. és ezzel megfogalmazta az online marketing alapvetését. 

Nem kell vásárolnia ma a látogatónknak, elég ha jól érzi magát. Olvas, videózik, chatel és a tudatalattiban gyökeret ver egy érzés a cégeddel kapcsolatosan. Ez az érzés a lényeg! A vásárlás is ennek a következménye.

 

Te milyen érzést szeretnél kelteni?

A PANDORANT SEGÍT

Trükkök és tippek sokasága vár!

%d bloggers like this: