Mielőtt vállalkozni kezdenél, válaszold meg a TOP 10 kérdést magadnak, hogy ne veszíts pénzt, időt, energiát és álmokat.

Nagyon sokan azt hiszik, hogy vállalkozni könnyű. Legalábbis a sikeres végeredményt nagy kedvvel mutogatják különböző sajtóorgánumok. Ez folyik a rádióból, tévéből, internetről, hogy “minden” vállalkozó gazdag vagy lop, csal, és hazudik. Ezért sokan hátradőlnek jó kis alkalmazotti jogviszonyukban és tapsolnak a hírek hallatán, hogy megszigorították a KATA adózás szabályait vagy éppen milyen hirtelen jött törvénymódosítással ártottak éppen kinek – ki is nevet a végén?

első lépések

Jaj de könnyű vállalkozást indítani! Vagy nem?

Szerencsésnek érzik magukat, hogy milyen jó, hogy nekik van biztos állásuk (már ami a mai világban biztosnak mondható). A kérdésünk az lenne ahhoz, aki tapsol és hátradől, hogy milyen életet él; követte az álmait? Vagy feladta? Voltak valaha álmai? Mert álmodni? Milyen hétköznapokat él?

Nos, tapasztalatból merjük állítani még mindig sokan vannak az országban, akik nem a fotelből hátradőlve szeretnének tapsolni a negatív hírek hallatán, hanem még mindig sokan vannak álmodozók, jó ötlettel rendelkezők. Ha Te az utóbbi kategóriába tartozol, csak akkor olvasd tovább!

Ott tartottunk, hogy van egy jó ötleted. De hogyan tovább? Mik az első lépések? Milyen kérdéseket kell megválaszolni saját magadnak ahhoz, hogy egyről a kettőre, majd 2-ről 10-re és 10-ről 100-ra juss? Több megkeresésünk volt csak az elmúlt hónapban az egyik legfrissebb pályázattal kapcsolatban; hogy szeretnének három millió forintot elnyerni az államtól. Tízből ketten tudtak olyan választ adni a kérdéseinkre, amivel azt tudtuk mondani nekik, hogy segítünk nekik a pályázat sikeres beadásához.

Ez azt jelenti csak ez a kis minta alapján is (a többi esetről nem is beszélve), hogy a vállalkozni vágyók 80% -a nem rendelkezik azzal az alapvető tudással, hogy sikeres vállalkozást indítson és működtessen. Vállalkozónak lenni nem könnyű!

Íme a pszichés és mentális kritériumok mielőtt vállalkozni kezdenél:

 • Légy kitartó!
 • Légy türelmes!
 • Higgy magadban!
 • Légy nyitott!
 • Legyen kéznél elég kávé, mert ez nem 8 órás meló!
 • Ragadj meg minden lehetőséget, senki nem fog kinevetni! Ez nem a szocialista iskolapad ahol kérdezni tilos
 • Itt mindenki egyéniség és mindenki egyedien valósítja meg önmagát
megnyit cég

Ha bátorításra lenne szükséged

Gyere és csatlakozz zárt Facebook csoportunkhoz, ahol biztonságban érezheted magad, sok hasonló gondolkodású emberrel találkozhatsz, hasznos tippeket és tapasztalásokat megosztva egymással, hogy ne Neked kelljen magányosan újra feltalálni a spanyol viaszt.

TOP10 megválaszolandó kérdés egy új vállalkozás esetén

A teljesség igénye nélkül pedig, kérünk Téged kedves lelkes vállalkozni akaró társam, a lenti listát teljes körűen dolgozd ki (mi ezt most a legnagyobb önzetlenségünkkel adjuk át Neked, nem drága kurzusokra hívunk, nem árulunk zsákbamacskát, nem fogunk órákon át a semmiről mesélni, csak, hogy úgy érezd volt miért több tízezer Forintot kidobni az ablakon – bár alapvető tantárgy lenne a magyar oktatásban is):

 1. Pontosan fogalmazd meg milyen problémára kínálsz megoldást termékeddel, illetve szolgáltatásoddal? Mi a pontos célod vállalkozásod elindításával? Mennyi idő alatt szeretnéd megvalósítani célodat?
 2. Mennyi erőforrásra van szükséged mindehhez? Önerőből meg tudod valósítani álmodat? Vagy forrásbevonásra van szükséged?
 3. Tényleg felkészültél arra, hogy a pénzzel is Neked kell foglalkozni és tényleg mindent ki kell számolnod előre?
 4. Készíts pontos üzleti tervet! Készíts pontos tervet a mindennapi operációdat illetően is!
 5. Milyen társasági formát indítasz? Járd jól körbe adózási és jogi lehetőségeidet! Tiszteletben tudod tartani a jogi előírásokat?
 6. Készíts saját honlapot! Lehetőség szerint bízd szakemberre!
 7. Honnan szerzel ügyfeleket? Tájékozódj mielőtt az összes pénzed elköltöd linképítésre!
 8. Kik a versenytársaid? Ki a célcsoportod?
 9. Ha egy mondatban kellene megfogalmaznod, el tudnád mondani mire vállalkozol?
 10. Tudod főállásban csinálni, vagy mellékállásban kezdenéd el? Van melletted valaki aki támogatni tud ötleteid megvalósításában mind szakmailag, mentálisan, lelkileg és pszichésen?

Üzleti Terv

Legfontosabb  kérdések, amikre választ kell találnod ötleted megvalósításához.

Válság idején

Ha azt gondolod, hogy ez az év félelmetes számodra, ne ijedj meg, itt az idő!

Erőforrások

Ötletekkel nem lehet kenyeret venni a boltban. Hogyan finanszírozhatod álmaid?

No és a kiadások egy vállalkozás indításánál?

A legfontosabb kérdés, az előzőeken kívül is, hogy milyen kiadásokkal számolj mielőtt az első ügyfél megérkezik?

 • alapítási költségek – társasági forma függő, ez nullától 3M Ft-ig is terjedhet (a teljesség igénye nélkül, mert rengeteg variáció létezik)
 • könyvelési díj – szintén profil függő, de ha igazán jó könyvelővel szeretnél dolgozni, aki adótanácsadó is egyben, havi 50 ezer Ft-tal érdemes számolni
 • ügyvédi díj – szükséges lesz ÁSZF-re (vagy keretszerződésre), Adatvédelmi tájékoztatóra, aki segít tájékoztatni az esetleges buktatókra; óradíj alapon 30 ezer Ft-tal kalkulálj, ezt nehéz megbecsülni Neked pontosan hány órára van szükséged, de mindenféleképpen kalkulálj vele a pénzügyi tervedben
 • honlap elkészítése – csak és kizárólag profikkal dolgozz, átlagban 300 ezer Ft-tal számolj, de határ a csillagos ég, igényeidre szabva. Az első benyomást sokkal nehezebb megváltoztatni, így érdemes az online külsődet tökéletesre formálni! Persze ez is igény függő
 • sokan elfelejtik, de ha főállású vállalkozóként kezdenéd, akkor bizony kiesik a fix bevételed az alkalmazotti jogviszonyból, ha esetleg onnan váltasz. Az érzés, hogy minden hónap 10-én fizetésed érkezik, megszűnik. Mély űrt hagy magad után. Ezt az érzést meg kell szokni. A boltban pedig vásárolni kell. Legyél tisztában vele, mennyi pénzre van szükséged egy hónapban, hogy ne halj éhen! Ezt pedig szorozd fel annyi hónappal, amennyi idő alatt bevételt is kezdesz el termelni! Majd azt is számold ki, mikor érkezel az üzembezárási ponthoz, avagy a breakeven pointhoz, hogy végre pozitívba is fordult a vállalkozásod
 • plusz a marketing költségek, amik felgyorsítják azt az időt, hogy az első ügyfeled megszerezd, majd pedig egyre többet
 • és az idő! Lehet, hogy már eleged van az alkalmazotti jogviszonyból, vagy nem fizet eleget a tudásodért, de legalább egy évre elegendő félretett pénzed legyen a fenti költségeken kívül. 

 

Egy vállalkozás indításának szummája

Szumma szummárum, nem elég egy jó ötlet, az alapvető dolgokkal legalább legyél tisztában! Ne ess bele azokba a hibákba, amikbe már sokan beleestek és esetleg a mai napig is egy rossz hitelt törlesztenek. Plusz: ne gondolkozz rövid távon! Nem azonnal történik semmi sem. Megéri a befektetés, ha minden összeér, ha hiszel benne, és ha kitartóan dolgozol.

2023 sok minden hoz nekünk, a Pandorant célja, hogy Te is azok az emberek közé tartozz, akik a legkisebb kockázattal a legjobb hasznot tudják elérni. De ehhez Te kellesz! És némi extra tudás, amit esetleg eddig senki nem mondott el Neked.**

**Ajánljuk Werle Barbarával folytatott beszélgetésünket a Pandorant Podcast oldalán, melyben a vállalkozás elindításának nehéz döntésit vizsgáljuk meg:

%d bloggers like this: